woensdag 28 december 2011

Korting op pensioenen

Onze spaarvarkentjes der pensioenen
Een aantal grote pensioenfondsen bezinnen zich op een korting van zo'n 7% op de pensioenen. Voor de burger kan dit neerkomen op een korting van enige honderden euro's. Reden hiervoor is de lage rente die pensioenen momenteel vangen voor hun spaartegoeden. De vele verliezen die zij met de handel in effecten tijdens de vorige bankencrisis hadden opgelopen blijken bijna volledig gerepareerd.
De Europese banken worden momenteel met miljardensteun overeind gehouden en een aantal landen moeten tegen steeds hogere rentepercentages geld van de markt halen om aan hun renteverplichtingen te kunnen voldoen.
Het is mij een vreemd gegeven dat instellingen door massale steun van de overheid overeind gehouden worden en dat pensioengerechtigden straks (weer) het dupe worden van het financiele beleid.
Wellicht kort door de bocht (ik ben tenslotte geen econoom), maar waarom leent de Nederlandse staat bij de pensioenfondsen geen groot bedrag tegen een vaststaand rentepercentage? De pensioenfondsen zijn hiermee in staat om de afgesproken dekkingsgraad te behouden en de overheid kan met de gelden andere en duurdere leningen aflossen.
Uit eerdere publicaties blijkt dat de staat al in een veel eerderstadium de winsten van pensioenfondsen hebben afgeroomd. Wellicht tijd voor een terugbetaling in stijl!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Counter