maandag 10 september 2012

Vooruitschuiven en afwentelen

Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen ben ik debatmoe. Overspoeld met allerlei plannen van alle partijen die zichzelf allemaal ophemelen en modder gooien naar de tegenstander. Alles wordt uit de kast gehaald om toch die ene zwevende kiezer maar te paaien met (zoals zo vaak) loze beloften. En dan die zgn. 'Fact-checkers'....
Deze verkiezingen gaan in mijn ogen slechts maar om één ding. Vertrouwen. De afgelopen jaren zijn veel problemen van de financiële problemen afgewenteld op gemeenten en de burger. Hierover hoor je echter weinig. De thema's die het meest worden gebezigd zijn Europa,koopkracht, zorg en onderwijs.

Weinig hoor je over de oplopende armoede met daarbij de noodzaak van voedselbanken, de problemen die laaggeletterdheid veroorzaken, het milieu, krimp in sommige regio's en mobiliteit.
Veel partijen hoor je zeggen de rekening niet door te schuiven, maar op te lossen. Maar ondertussen schuiven zij de milieuproblematiek wel door.
Ik heb in een eerdere blog al eens gepleit om een derde BTW-tarief te beginnen. Een laag tarief van slechts 1% voor de eerste levensbehoeften. Hiermee geef je lucht aan de personen aan de onderkant van de samenleving.
Ook ben ik van mening dat er veel meer geïnvesteerd moet worden in schone energie. De knop moet om. Waarom wachten: dat is nu de problemen doorschuiven naar onze kinderen. Hen opzadelen met een loden last van onze luxe leventje!
Het is zoals Jan Terlouw onlangs  tijdens een beschouwing van een debat onder woorden bracht: "Vijftig jaar geleden gingen wij ervan uit dat wij een betere wereld aan onze kinderen zouden nalaten, nu weten wij dat wij een slechtere wereld aan hen geven."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Counter