vrijdag 1 april 2011

WMO-loketten in Drenthe

Informeel ben ik op de hoogte gesteld dat de gemeentes van Drenthe ook het komende jaar gebruik blijven maken van digitale component die zij al in gebruik hebben. Blijkbaar is de kwaliteit van het geleverde product voledoende bevonden.
Ikzelf vind dit bijzonder jammer. Het gezamenlijk netwerk van bibliotheken in de provincie Drenthe kunnen een soortgelijk product leveren, wat in mijn ogen minimaal van dezelfde kwaliteit is en mogelijk zelfs beter.
Wellicht is het uiteindelijke product ietwat duurder dan het huidige, maar datgene wat de provincie en de gemeentes hiervoor terug krijgen is vele male deze investering waard.
De komende jaren wordt de bibliotheeksector hard getroffen door een bezuinigingsgolf. In menige gemeente zijn er al concrete plannen om bilbiotheekvestigingen te gaan sluiten. Er wordt hierbij vooral gekeken naar financiële kant van het verhaal. Maar het gaat in mijn ogen voorbij aan de veranderende functies van de bibliotheek. Het is geen boekenuitleencentrale meer, het is in veel gevallen een spil in het web van de informatievoorziening, zowel op lokaal, regionaal als nationaal niveau.
Insteken op deze functie door de lokale bibliotheken te betrekken bij het zorgdragen voor WMO-loketten zou de bibliotheek de mogelijkheid bieden om verder te ontwikkelen. Daarbij wordt er geïnvesteerd op lokale samenwerking en saamhorigheid. Waarom van ver halen als het ook dichtbij aanwezig is?
Of het de sluiting van vestigingen tegen gaan? Nee, maar het geeft de mogelijkheid om zaken verder op te bouwen in tegenstelling tot het afbraakproces waarmee de sector zich nu mee geconfronteerd ziet.
Het ontwikkelen van van de bovenstaande functie kan voor de lokale gemeenten in de toekomst juist zeer veel voordelen met zich mee brengen. Wat te denken om de bibliotheek te betrekken bij de tot stand koming van de lokale (digitale) gemeentegidsen, bij de ontwikkeling van toeristische portals bij website's voor speciale doelgroepen. Allemaal zaken waarmee gemeenten zich zouden kunnen profileren.
Ik kan alleen maar constateren dat het nog niet tot de gemeentehuizen is doorgedrongen dat de bibliotheek als gesubsidieërde instelling ook op andere terreinen ingezet en benaderd kan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Counter