woensdag 28 september 2011

Effectieve informatieverstrekking gemeente Emmen

Regelmatig worden er door de gemeente Emmen informatieve stukken verspreid door deze bij de folders te stoppen. Zo zat afgelopen week de Calamiteitenkaart 2011-2012 van de gemeente in zo'n stapel verstopt. Lastig voor de inwoners van Emmen die een NEE op de brievenbus hebben geplakt. In tijden van hoge nood blijft deze groep verstoken van de belangrijke en noodzakelijke informatie van de lokale overheid.

Het verspreiden van dit soort informatie via de folderjongens en -meiden is natuurlijk gekomen uit overwegingen omtrent gemak en betaalbaarheid. In mijn beleving zou de gemeente jaarlijks een eenmalige huis-aan-huis actie moeten organiseren waarin alle belangrijke informatie tegelijkertijd met de gemeentegids wordt verspreid. Het vergt wat planning, maar deze eenmalige door de EMCO uitgevoerde actie zal vele malen goedkoper blijken te zijn.

De gemeente komt volgende maand ook met verdere bezuinigingsplannen. Ik hoop dat er ditmaal niet gebruik gemaakt gaat worden van de percentuele korting op subsidies, de zgn. kaasschaafmethode. Het vet is al bij vele organisaties van de botten geschraapt en het zal leiden tot een verdere verarming van het totale aanbod (in welk sector deze methode ook wordt gebruikt).
Er kan nog veel gewonnen worden in synergie en verdere samenwerking van organisaties. Zo houdt zowel de gemeente, het Toeristisch Informatie Punt Emmen, de bibliotheek en de Boom-pers een evenementen en / of activiteitenkalender bij. Het zou logisch zijn dat deze organisaties de krachten bundelen en tot een uitgebreide en allesomvattende kalender komen. Middels het ontwikkelen van apps kunnen delen van die kalender herbruikt worden voor een goede informatievoorziening.
De bibliotheek heeft hiervoor een database voor kant- en klaar gebruik. Organisaties kunnen via deze database zelf gegevens en evenementen toevoegen en via een zgn. API (eenmalig te ontwikkelen voor de eigen website) komt dit direct op hun eigen website en ter beschikking van de lokale, regionale en landelijke informatiesystemen. Deze gegevens zouden daarbij direct gebruikt worden (de bron is immers de organisatie zelf) voor het samenstellen van de gedrukte en digitale gemeentegids.

Interesse in de werking van dit systeem? Ik leg u het graag uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Counter