zaterdag 28 januari 2012

Onze WOZ-waarde sterk gestegen in 2011


In de pers was het al aangekondigd. Eind januari zou de nieuwe WOZ-waarde op de mat ploffen, met de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen. Enigzins gerustgesteld door de berichtgeving van de gemeente Emmen (een daling van de WOZ-waarde van gemiddeld 5%) zagen wij deze gebeurtenis met vertrouwen tegemoet. De huizenmarkt zit op slot en de huizenprijs is al een tijdje aan het dalen.
Wat schetst onze verbazing: de WOZ-waarde in ons individuele laat een stijging zien van ruim 7%.
Zo'n stijging is natuurlijk reden genoeg om een te kijken met welke panden ons huis vergeleken is om tot deze nieuwe waarde te komen. Voor de duidelijkheid: ons huis is een rijenwoning standaard met een inhoud van 343m³ en grond bij de woning van 207m².

In onze ogen gaat de vergelijking direct mank. Er wordt gesuggereerd dat er op basis van objektkenmerken. Ons huis wordt achtereenvolgens vergeleken met:
  1. Rijenwoning standaard met een inhoud van 480m³ en grond bij de woning 249m²;
  2. Hoekwoning standaard met een inhoud van 415m³ en grond bij de woning 312m²
  3. Hoekwoning standaard met een inhoud van 395m³ en grond bij de woning 311m²
De gebruikte verkoopprijzen van bovengenoemde panden stammen uit maart 2011, mei en juni 2010.
Wij zullen op basis van deze informatie zeker bezwaargaan maken tegen de nieuwe waarde.

Het roept wel meteen de vraag op hoe de gemeente Emmen te werk gaat. Ik hoor graag de reacties van de lezers van deze blog.

2 opmerkingen:

  1. als je eens de betreffende wozwaarde erbij had gezet en ook de transactiesommen was het narekenen een stuk gemakkelijker geworden.
    Nu roep je iets wat voor een 3e oncontroleerbaar is.
    En heb je al eens gekeken naar onderbouwingen van vorig jaar. Probeer ook eens de verkoopdocumentatie van de 3 onderbouwingen op te zoeken en vergelijk dat eens met je eigen huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 't Zou overzichtelijk zijn als inwoners van Emmen de gemiddelde waarde-ontwikkeling van soortgelijk woningen in de eigen woonwijk kunnen bekijken. Dit kan op de website van het kadaster. Daar staat dat de waarde van een tussenwoning in de Rietlanden gedaald is in 2010 en 2011.

    BeantwoordenVerwijderen

Counter