dinsdag 24 april 2012

Verhoging BTW-tarief als bezuiniging

Het kabinet Rutte I is gevallen. Hier ben ik niet rouwig om. De keuzes die het afgelopen jaar gemaakt zijn, zijn zeer niet de mijne. Diverse groepen van zwakkeren in de samenleving zijn in het eerste jaar van deze regering al hard geraakt en ook met de conceptplannen voor het komende jaar werd het perspectief voor hen niet veel rooskleuriger.

In deze conceptplannen stond o.a. een BTW-verhoging van 1% geplaatst. Ook in de diverse praat- en discussieprogramma's werd gesuggereerd dat een nieuwe regering aan deze maatregel niet voorbij kan gaan.

Maar dat houdt in dat alle produkten duurder worden. Ook alle kosten met betrekking tot het voorzien in eigen levensonderhoud. Met name aan de onderkant van de samenleving hebben vele gezinnen al moeite om de losse eindjes aan elkaar te knopen. En juist een verhoging van het BTW-tarief op elementaire zaken als brood, melk, boter, groente en fruit zou niet moeten. Maar ook een BTW-verhoging op de energiekosten, openbaar vervoer en medicijnen lijkt mij onwenselijk.
Bij deze pleit ik voor de invoering van een derde BTW-tarief voor dit soort zaken van slechts 2 of 2,5%. De andere BTW-tarieven kunnen dan stijgen met de voorgestelde 1%. De kosten van het levensonderhoud worden hiermee laag gehouden en een gemiddeld huishouden zal per maand meer te besteden hebben voor andere zaken. Ook zal het lucht kunnen verschaffen voor alle personen die op het minimum leven en bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening zitten.
Een groot deel van het consumentenvertrouwen zou met de invoering van dit super-lage BTW-tarief worden teruggewonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Counter