dinsdag 1 mei 2012

Zero Ambitie Emmen CO2 neutraal

De gemeenteraad heeft op donderdag 26 april de Energienota van de gemeente Emmen aangenomen. Als enige partij heeft GroenLinks Emmen tegen deze nota gestemd.
Tot voor kort was de gemeente Emmen nog erg ambitieus. Er lag een raadsbesluit om Emmen al in 2020 klimaat neutraal te laten zijn. Met deze ambitie was Emmen, zoals het een groene gemeente betaamd, één van koplopers in het denkbeeldige peloton van ambitieuze gemeenten.
Met het instemmen met de laatste energienota heeft gemeente Emmen zich laten afzakken tot vlak voor de bezemwagen. En om in koers te blijven heeft het ook nog een duwtje gekregen van Wakker Emmen( met een kleine subsidieregeling voor particulieren). De ambitie van 2020 is bijgesteld tot 2050!
Uit alles blijkt dat de gemeente op het gebied van energiebesparing en opwekken van alternatieve energie op geen enkele manier eigen initiatieven ontplooid. In plaats van zelf zaken te stimuleren, berust het in een laconieke afwachtende houding van wachten op derden die wel initiatieven wil ontplooien.
En het kan zo makkelijk zijn: door fors te investeren in zonnepanelen op openbare gebouwen (gemeentehuis, scholen, sporthallen, etc. kan op korte termijn al een grote klapper gemaakt worden. Door hiervan een groot project te maken en bedrijven en particulieren mee te laten intekenen (en de BTW-verlaging naar 6%), zouden de initiële aanschafkosten sterk gereduceerd kunnen worden. De gemeente als grote stimulator en regisseur!
In de volgende jaren zouden de grote en verzekerde besparingen op energiekosten gebruikt kunnen worden voor het aanpakken van het achterstallig onderhoud op scholen of de verlaging van de huurprijs van een sporthal, maar ook zou het gebruikt kunnen worden om de uitvoering van de WMO mede te kunnen bekostigen.
Ter vergelijking: de gemeente heeft de afgelopen jaren zo'n 30 miljoen euro in ondergrondse parkeergarages gestopt. Gelet op de bezettingsgraad van de huidige parkeergarages is het nog maar de vraag of deze investeringen de komende decennia worden terugverdiend. Het lijkt er op dat Emmen dus liever investeert in auto's dan in een groen en gezond leefklimaat. Hoezo een groene gemeente?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Counter