woensdag 20 augustus 2014

Windenergie in Emmen: een vloek of een zegen?

De discussie over wel of geen windmolen in Emmen heeft gisteren een nieuwe dimensie gekregen. De provincie Drenthe blijft bij haar standpunt dat de eerder overeengekomen 60 MW gerealiseerd dient te worden en dat daar bovenop nog eens een extra 35,5 MW komt. Zeg maar zo'n 32 grote windmolens.
Een fikse tegenvaller voor het nieuwe gemeentebestuur, welke zichzelf de afgelopen maanden juist afficheerde met een windmolenvrije gemeente.

Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft de besluitvorming over plaatsing van windmolen in Emmen op de agenda gestaan van de gemeenteraad. Er lag een voorstel van het toenmalige college voor plaatsing van 20 stuks in het gebied rond Barger-Compascuum. Na een langdurig debat werd dit voorstel uiteindelijk teruggetrokken en werd door de raad unaniem besloten de kwestie over de verkiezingen heen te tillen. Eén van de belangrijkste redenen voor het missen van brede raadsteun, was het gemis aan breed draagvlak binnen de samenleving. Als er met een vergrootglas naar de argumentatie werd gekeken, dan bleek de belangrijkste drijfveer van het college destijds gebiedsontwikkeling te zijn. Dat is iets totaal anders dan principieel tegen windmolens te zijn.

Het opschorten van de besluitvorming en de nieuwe denkrichting van het college hebben nu geresulteerd in een taakstelling van het opwekken van 95,5 MW aan windenergie. Hoe en waar dit nu te realiseren? Gemakkelijk gezegd kan er nu weer gekeken worden naar de twee voormalige zoekgebieden. Een ander alternatief kan zijn om niet te kiezen voor grote parken, maar juist kleine groepjes van molens te plaatsen op diverse verschillende plekken binnen de gemeente.

Mijn idee is dat men creatieve oplossingen moet gaan bedenken. Een suggestie kan zijn om een mix te maken met grote windmolens op ruime locaties en kleinere en stillere molens te plaatsen in bebouwde gebieden zoals bijvoorbeeld industrie - en bedrijventerreinen. De 'wokkel' (zie inzet) is zo'n molen die hiervoor zeer geschikt kan zijn. Deze molens zijn beduidend minder efficiënt, maar doordat deze geplaatst worden binnen bestaande structuren hoeft er veel minder worden geïnvesteerd in gebiedsontwikkelingen. Er liggen m.i. ook legio kansen voor het bedrijfsleven om hierbij mee te werken en daarmee een bijdrage te leveren aan een eigen groene energievoorziening. Ook de technische ondersteuning die nodig is kan bijdragen aan een impuls aan de economische infrastructuur.

Door zo'n insteek te maken hou je oog voor het draagvlak van de samenleving. En dit is iets wat mij betreft de bestuurders op gemeentelijk en provinciaal niveau ter harte kunnen nemen.

Meer informatie over de 'wokkel' is hier te vinden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Counter